Žiačky 4. ročníka študijného odboru hotelová akadémia, dňa 18.6. 2015 zabezpečovali slávnostný raut pri príležitosti vernisáže výstavy fotografií s názvom „Ľudo Lettrich – príbehy, fotografie“. Výstavu bývalého riaditeľa našej školy pri príležitosti jeho životného jubilea organizovala vo svojich priestoroch Turčianska galéria. Záujem o diela pána Lettricha, ako aj uznanie jeho tvorby prišli vyjadriť osobnosti mesta z rôznych sfér spoločenského života, medzi ktoré okrem iných patrí i naša pani riaditeľka Ing. Guráňová, pani zástupkyňa PhDr. Jurišinová, pani Ing. Žbirková, pani Havková a pani Ing. Švandová.
Na vernisáži si žiačky precvičili prípravu ponukových stolov charakteristickú špeciálnym zakladaním obrusov, aranžovaním a atypickým rozkladaním pokrmov a nápojov, obslužné činnosti, ako aj činnosti po skončení prevádzky. Svojim profesionálnym prístupom prispeli k vysokej úrovni a k celkovej atmosfére podujatia.
Autor textu: PhDr. Peter Huľo, PhD. Fotografie: Lucia Čillová, IV. HA fotogaléria
Žiaci 4. ročníka študijného odboru hotelová akadémia, dňa 18. 06. 2015 v rámci povinných aktivít z predmetu Hotelový a gastronomický manažment zorganizovali gastronomické podujatie s názvom „Zdravé verzus nezdravé stravovanie“. Jeho cieľom bolo nadobudnúť a osvojiť si základné manažérske (v plánovaní, organizovaní, vedení ľudí, deľbe práce, rozhodovaní, kontrole, ap.) a komunikačné zručnosti a naučiť sa prekonávať trému z verejných vystúpení. Pozvaným hosťom žiaci odprezentovali najnovšie vedecko-výskumné poznatky v oblasti gastronómie a prieskumné výsledky z ankety zameranej na zistenie stravovacích návykov žiakov našej školy. Obohatením podujatia bola príprava a ponuka zdravých pokrmov s blahodarnými účinkami na ľudské zdravie. Hostia mali možnosť vidieť prípravu jahodového smoothie, ovocnej kytice, zelenej kávy, sójovej špeciality a iných pokrmov.
Po skončení podujatia hodnotiaca komisia uskutočnila so žiakmi jeho podrobnú analýzu, na ktorej boli vyzdvihnuté silné stránky účinkujúcich a odhalené ich rezervy najmä v oblasti komunikácie.
Autor textu: PhDr. Peter Huľo, PhD. Fotogaléria Pozrite si link Rádia Rebeca
V stredu 10. 6. 2015 v učebni C5 prebiehala počas troch vyučovacích hodín prednáška na tému príprava na manželstvo a rodičovstvo. Zúčastnili sa jej žiaci I.C-K, II.IKT, II.KU a II.CS-CU-PR. Prednášku viedol skúsený lektor Pavol Hudák, ktorý pôsobí v centre mládeže pri Michalovciach. Vychádzal zo skutočnosti, že mnohí mladí ľudia sú zranení zo situácií v ich rodinách. V túžbe po láske sa púšťajú neraz do ľahkovážnych vzťahov, ktoré sú rizikové pre ich budúce manželstvá. Vo svojom vystúpení uvádzal mnoho príkladov zo života.
Verím, že prednáška dala žiakom veľa podnetov na rozmýšľanie, vzájomné rozhovory a hlavne, že si z nej vezmú pre seba veľa do života.
Na záver vyjadrenie Richarda, jedného zo zúčastnených: „ Lektor hovoril pútavo, dobre sa ho počúvalo. Vedel o čom hovorí, týkalo sa to množstva mladých ľudí. Bolo vidno, že ho to bavilo a podával nám to s láskou.
Autorka textu a fotografie: Mária Brezániová.
Žiaci tretieho ročníka študijného odboru hotelová akadémia v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Martine, dňa 12.6.2015 vykonali koncoročnú praktickú skúšku, cieľom ktorej bolo preveriť ich praktické zručnosti v oblasti technológie prípravy pokrmov a techniky obsluhy. Úlohou žiakov bolo pre rodičov zorganizovať a materiálne zabezpečiť malé spoločenské podujatie, na ktorom museli preukázať nielen svoje praktické, ale aj komunikačné a zabávačské zručnosti. Rozhodli sa uskutočniť ho formou country pikniku, v atraktívnej lokalite pod Martinskými hoľami.
Rodičov a pedagogických pracovníkov školy pred vstupom do lesa prišli pozdraviť a privítať dvaja kovboji na pekne osedlanom koni. Svojich hostí ponúkli dobrou whisky a za sprievodu folkových, trampských a country skladieb znejúcich z gitary Milana Murína ich doprovodili až k miestu konania pikniku. Účastníci podujatia cestou zažili niekoľko menších prekvapení, ktoré prispievali k vytváraniu neopakovateľného „genia loci“ v tejto lokalite.
Účastníkov pikniku po príchode do cieľového miesta čakalo ďalšie originálne privítanie. Tentokrát ich privítala skupina ležiacich kovbojov so slamkami v ústach, ktorí si vychutnávali krásu prírody pri hudbe s neobvyklými zvukmi biča, píšťaly a zvonov, známej z filmu „Vtedy na západe“. Po plesknutí ozajstným bičom kovboji vyskočili a svojich hostí privítali dynamickým tancom v country štýle. Takýmto dôsledne premysleným úvodom sa žiakom podarilo navodiť úžasnú atmosféru od samého začiatku podujatia.
Moderátorka a zároveň manažérka podujatia Michaela Brijová pozvala hostí ku grilom a k ponukovým stolom plných dobrôt pripravených z rôznych druhov mias, rýb, zeleniny a ostatných sladkých, či slaných pokrmov predstavujúcich doplnkový sortiment k ponúkaným nápojom. Okrem bohatého občerstvenia žiaci pre účastníkov podujatia zabezpečili bohatý program, ktorý pozostával z predvádzania praktických zručností, spevov a tancov. Hostia tak mali možnosť vidieť prípravu mexického šalátu, mexickej polievky, palaciniek a miešaných nápojov v choreografiách v štýle country show, zaspievať si spolu so žiakmi známe country piesne od Waldemara Matušku, vychutnať si tanečné kreácie žiakov, či zasmiať sa na divadelnej scénke z pohostinského prostredia amerického divokého západu z obdobia 19. storočia.
Prestávky určené na občerstvenie využívali pedagogickí pracovníci na komunikáciu s rodičmi žiakov. Tí vyjadrovali maximálnu spokojnosť s prípravou ich detí na budúce povolanie a taktiež vďačnosť za trpezlivosť a ochotu ich nielen vzdelávať, ale aj vychovávať.
Každoročným organizovaním podobných podujatí majú možnosť vidieť posun svojich detí v odbornom raste, v komunikácii a v spoločenskom vystupovaní, ktorý v nich vyvoláva silné emócie. Preto aj mnohí z nich pri vystúpeniach svojich detí plačú od dojatia a sú šťastní. Tieto prejavy rodičov neodmysliteľne patria k takýmto podujatiam a prispievajú k úžasnej atmosfére, ktorá na nich vzniká. Tak tomu bolo aj teraz, na popisovanom country pikniku.
Žiaci presvedčili odbornú hodnotiacu komisiu o tom, že sú schopní organizovať spoločenské podujatia, že vedia pracovať v tíme a zároveň v ňom vedia individuálne vyniknúť.
Praktická skúška skončila konštatovaním hodnotiacej komisie, že z odborného hľadiska sú všetci žiaci schopní postúpiť do vyššieho ročníka, v ktorom sa budú ďalej zameriavať na riadenie malých a stredných pohostinských a ubytovacích podnikov. Po tejto konštatácii žiaci od radosti výskali, vyhadzovali svoje kovbojské klobúky vysoko nad hlavu a tešili sa, že túto náročnú skúšku zvládli.
Autor článku: PhDr. Peter Huľo, PhD.
Spoločnosť Turčan Delta, výrobca štátnych poznávacích značiek, dňa 30.5.2015 v hoteli Impozant vo Valčianskej doline organizovala pre deti svojich zamestnancov a partnerských firiem pri príležitosti Medzinárodného dňa detí veľké spoločenské podujatie, ktorého sa zúčastnilo približne 400 hostí. Pre našu školu je veľkou cťou, že ich obsluhu spolu s pracovníkmi hotela zabezpečovali žiaci 3. a 4. ročníka hotelovej akadémie. Ich zručnosti a kultivované spoločenské správanie ocenili nielen hostia, ale aj manažéri hotela.
Podujatie bolo rozdelené na tzv. piknikovú zónu a zónu pre VIP hostí. Všetkých hostí vítali šarmantné hostesky Ivana Precnerová a Kristína Pindiaková, ktoré im zároveň ponúkali welcome drink – dobre vychladenú Hruškovicu a Demänovku. Chlapci v piknikovej zóne sa podieľali na príprave a vydávaní viacerých druhov gulášov a grilovaných pokrmov. Dievčatá hosťom ponúkali a prinášali rôzne druhy nápojov a starali sa o čistotu stolov. V tejto zóne mali možnosť sledovať prácu animátorov, ktorí svojimi aktivitami bavili nielen deti, ale aj dospelých.
V zóne pre VIP hostí si žiaci okrem bežnej obsluhy mali možnosť precvičiť náročné zručnosti ako prekladanie a úpravu pokrmov na tanieri pomocou vorlegu, podávanie značkových druhov vín (dekantovanie, degustovanie), či komunikáciu s náročnými hosťami, ktorí takéto spôsoby podávania pokrmov a nápojov a prístupy k zákazníkom očakávajú a považujú ich za štandardné.
Zabezpečovaním účasti žiakov na podobných spoločenských podujatiach naša škola podporuje a urýchľuje ich osobnostný a profesionálny rozvoj. Okrem upevnenia manuálnych a komunikačných zručností získavajú bohaté skúsenosti z oblasti riadenia podnikov. Žiaci majú možnosť odzerať manažérske postupy pri organizovaní práce, pri vedení a kontrolovaní zamestnancov. Čo je ale najdôležitejšie - pochopia význam organizovania veľkých spoločenských podujatí, ktoré ubytovacím a pohostinským podnikom prinášajú najvyššie finančné efekty.
Autor textu: PhDr. Peter Huľo, PhD Fotografie: I. Precnerová Fotky nájdete vo fotogalérií
Dňa 22.05. 2015 sa na stredisku odbornej praxe kaderníctvo-kozmetika uskutočnilo školenie pre žiačky druhého a tretieho ročníka z odboru kaderník. Školenie bolo zamerané na aplikáciu vlasového keratínu, ktorý momentálne patrí medzi novinky na trhu s vlasovou kozmetikou. Odborné školenie zastrešovala školiteľka pani Martina Bugárová z firmy Slovhair. Žiačky sa naučili novú technológiu Kerashape. Je to špeciálna liečba pre uhladenie a obnovenie poškodených vlasov. Základom starostlivosti je keratínový a kolagénový komplex, ktorý vlasy zanecháva lesklé, hydratované a lepšie sa upravujú.
Školenie prinieslo nové poznatky nielen pre žiačky, ale aj pre MOV.
Autor text/foto: Ing. Nosáľová Katarína
Dňa 11.5.2015. sa na stredisku odbornej praxe Spoločného stravovania uskutočnil seminár pod vedením odbornej školiteľky Nicoletty Borovičkovej zo školiaceho centra ACADEMY OF COFFEE s.r.o. Sereď. Zúčastnili sa ho žiaci z trojročného a štvorročného odboru čašník, servírka a Hotelovej akadémie.
Na tomto seminári sa žiaci dozvedeli, že na prípravu výnimočnej kávy nestačí len kvalitný kávovar s množstvom funkcií, ale najdôležitejšiu úlohu pri príprave espressa zohráva barista. Barista je odborník, ktorý obsluhuje presso stroj, zbožňuje kávu a vždy s úsmevom poradí. Je to osoba, ktorá správne nastaví mlynček, používa správnu techniku pri utláčaní kávy, správne pripraví chutné espresso a pohľad na jeho prácu je zážitkom. Skvelú chuť espressa totiž nerobí len kvalitná značka kávy, ale aj práca šikovného baristu. Počas seminára žiaci získali teoretické vedomosti o pôvode kávovníkového zrna, jeho pestovaní, biologickej štruktúre, druhoch kávovníka a o oblastiach, kde sa kávovník pestuje, rozoznávať jednotlivé druhy kávovníkového zrna a hodnotiť jeho kvalitu. Získali informácie o mlieku, jeho kvalite, zložení a chuti. Naučili sa správne speniť mlieko, pripraviť bezchybné cappuccino a základné techniky latte artu. Pomocou mliečnej peny kreslili na cappuccino rôzne obrázky- srdiečko, leva, labuť, medvedíka a iné zvieratká. Tu záleží na kreativite a šikovnosti baristu. Dozvedeli sa, že pri tejto technike mliečna pena musí byť redšia ako pri bežnom cappuccine, aby sa s ňou dalo dobre kresliť. Na techniku latte art treba mať prispôsobený inventár, t. j. kanvičku s nalievacím zobáčikom, prípadne špeciálne pomôcky určené na dokresľovanie obrázkov.
Školiteľka slečna Nicoletta Borovičková svojou odbornou prezentáciou žiakov veľmi zaujala. Oboznámila ich z novinkami a najnovšími trendami. Žiaci získali komplexné odborné vedomosti a praktické zručnosti pri príprave káv.
Autorka textu a fotografií: Mgr. Karkušová Janka
Dňa 30.4.2015 Stredisko praktického vyučovania čašnícke pre žiakov 3. ročníka učebného odboru čašník, servírka zorganizovalo odbornú exkurziu v domácom pivovare Hotela Victoria. Žiaci pozorne počúvali odborníka na varenie piva – „sládka“, pána Martina Brokeša. Oboznámil nás so surovinami na výrobu piva, spôsobom varenia piva podľa tradičných receptúr a ukázal im skladovanie a čapovanie piva. Žiaci mali možnosť vidieť prístrojové technológie, jednotlivé suroviny mohli vnímať čuchom aj hmatom. Popísal im receptúry a vyzdvihol vodu, ktorá je v našom Martine veľmi dobrá a na výrobu piva dôležitá. Voda dodáva pivu jedinečnosť a neopakovateľnosť.
V tomto pivovare sa varia tieto značky: Victoria Pils 12,Victoria tmavé 13,Victoria Weizen 13,Victoria Red Ale 14, Victoria Porter 18 a Victoria Opád 20.
Pivo Victoria to Weizen 13 získalo zlatú korunku a ocenenie v prestížnej degustačnej súťaži "Slovenská pivná korunka". Nášmu pivnému majstrovi veľmi pekne ďakujeme za odbornú prezentáciu, ktorá žiakom rozšírila ich odborné vedomosti a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s hotelom Victoria.
Text a foto: Bc. Monika Ďuríková
Dňa 26.05.2015, sa triedy III.IKT a II.KN-KA-M zúčastnili exkurzie spoznanie kras Slovenska. Navštívili sme Štrbské pleso, kde sme obdivovali jazierka Lásky, prešli sme po náučnej trase okolo Štrbského plesa, obzreli sme si hotel Kempinski a hotel Patria. Nakoniec sme si obzreli skokanské mostíky.
Exkurzia sa nám veľmi páčila, určite ešte Vysoké Tatry navštívime.
Dňa 22.05.2015 žiaci II. CS mali možnosť na pracovisku v Penzióne Čierna pani
obsluhovať predsedu vlády SR počas pracovného obeda.
Dňa 12.5.2015 sa v telocvični Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Martine konala beseda s Paed.Dr. Petrom Vonsom pod názvom: Životné skúsenosti s cvičením a stravovaním. Beseda sa uskutočnila v rámci projektu Posilni svoje telo a zdravie. Zúčastnili sa jej žiaci II.HA,III.HA, IV.HA, I.IKT, II.IKT, III.IKT, II.KN-KA-M,II.PJ triedy.
Žiaci si veľkým záujmom vypočuli pútavé rozprávanie PaedDr. Petra Vonsa o jeho športových začiatkoch, štúdiu, pedagogickej, ale i trénerskej činnosti. Vo svojej práci sa denne stretáva s ľuďmi, ktorí pravidelne cvičia vo fitnescentre, alebo len začínajú cvičiť. Snažia sa správnym stravovaním a cvičením upraviť svoju telesnú hmotnosť. Okrem toho sa odreagujú od svojich pracovných povinností a osobných problémov a cvičenie prispieva k zlepšeniu ich zdravia. Doporučil žiakom pravidelne športovať a osvojiť si zásady zdravého životného štýlu. V druhej časti žiaci mali možnosť položiť otázky k téme besedy. Najviac ich zaujímala problematika správneho stravovania. Paed.Dr. Peter Vons odmenil troch žiakov permanentkami do fitnescentra. V závere si v posilňovni školy prezrel novú posilňovaciu vežu a s najlepšími silákmi školy prekonzultoval ich tréningové plány a zaželal im veľa úspechov.
Autorka textu a fotografií: Mgr. Ivana Brozmanová, učiteľka TSV. Fotogaléria
Dňa 15. mája 2015 v jedálni Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Martine pripravilo vedenie školy s pedagogickými pracovníkmi rozlúčku pre žiakov končiacich ročníkov vo všetkých študijných odboroch. V jej úvode „hotelák“ Matej Dobroň v mene všetkých spolužiakov poďakoval pedagogickým pracovníkom za ich odvedenú prácu a seriózny prístup počas celého štúdia.
Riaditeľka školy Ing. Slavomíra Guráňová vo svojom slávnostnom príhovore o.i. zdôraznila potrebu kontinuálneho vzdelávania absolventov a ich sústavného napredovania vo vyštudovaných odboroch. Žiakom zaželala úspešné zvládnutie maturitnej skúšky a splnenie snov o peknom živote, aby ho prežili v zdraví a šťastí. V závere vystúpenia spolu so zástupkyňou PhDr. Jurišinovou vyhodnotili a odmenili najlepších žiakov, ktorí počas štúdia dosahovali významné úspechy v školských a v mimoškolských činnostiach.
So žiakmi sa rozlúčili aj samotní pedagogickí pracovníci pesničkou od Alana Mikušeka, ktorú ku predmetnej príležitosti otextovala Ing. Charousová.
Po slávnostnom ceremoniáli žiaci prechádzali špalierom, ktorý vytvorili žiaci hotelovej akadémie. Burácajúcim potleskom a pokrikmi sa aj oni rozlúčili so svojimi kamarátmi. Spôsob rozlúčky rozcítil nielen žiakov, ale aj samotných pedagogických pracovníkov. Každý zo zúčastnených si v danú chvíľu uvedomoval kolobeh života, čo všetkých podnietilo ku krátkemu zamysleniu sa nad jeho plynutím.
Veríme, že rozlúčka sa odchádzajúcim žiakom vryje hlboko do ich pamätí a prispeje k ich pozitívnemu pohľadu na školu, v ktorej prežili niekoľko rokov.
Autor textu: PhDr. Peter Huľo, PhD.
Dňa 29.4. 2015 sa na stredisku SOP kaderníctvo-kozmetika uskutočnilo odborné školenie prírodnej maďarskej kozmetiky Ilcsi pre žiačky druhého a tretieho ročníka z odboru kozmetik.
Úvod školenia patril slovenskej školiteľke Monike Brišovej a Petrovi Váczi, ktorý je výhradný dodávateľ danej kosmetiky pre Slovensko. V úvode školenia bola žiačkam pútavým spôsobom predstavená história vzniku kosmetiky Ilcsi, jej jednotlivé produkty a spôsob ich použitia.
Druhá časť školenia patrila Szilvii Tóth, ktorá je odbornou školiteľkou pre firmu Ilcsi v Maďarsku a učitelkou odborných predmetov pre budúce kozmetičky v Budapešti. Cieľom školenia bolo odovzdať dievčatám aktuálne informácie, praktické použitie kosmetiky Ilsci a popritom ich naučiť vnímať pleť vo vzťahu k celkovému organizmu.
Školenie bolo na vysokej odbornej úrovni s prínosom pre žiačky aj MOV.
Autor text/foto: Ing. Katarína Nosáľová
Dňa 24.4. 2015 sme sa zúčastnili celoslovenskej súťaže s názvom DEŇ PODPORY REMESIEL. V kategórii vizážista s témou MALEFICENT ( rozprávka, v ktorej hlavnú úlohu hrá zloba) a v kategórii kaderník s témou GRĚCKA BOHYŇA. Súťažiaca Michaela Geisbacherová z III.KZ-K ( SOŠ obchodu a služieb , Martin) líčila ako modelku spolužiačku Klaudiu Majerovú- čierne šaty, rohy na hlave, zelené šošovky a k tomu príslušné líčenie vytvorilo z modelky patričnú zlobu, ktorá výborne obstála v konkurencii ďalších dvadsiatich súťažiacich. Úroveň súťaže bola vysoká, organizačné zabezpečenie pod vedením Mgr. Brani Grölinga bolo vynikajúce, pestrý program popri súťaži bol veľmi dobrým oživením ( Dara Rolins, Patrik Vrbovský – Rytmus, tanečníci, vizážistka z Hollywood-u, svetoznámi kaderníci..). Súťažiace v tejto kategórii boli vyrovnané a všetky si počínali úspešne. Pohoda a dobrá nálada Mišky prispeli k jej veľmi dobrému výkonu.
Za kaderníčky súťažila Nikola Kolníková z III. CU-M-K, ktorá Katarínu Bernátovú z I.CU-KA učesala ako Grécku bohyňu. Aj jej výkon bol výborný a vyrovnaný so súťažiacimi v jej kategórii kaderník. Súťažiacich bolo 34. Náročný účes zvládla Nika v stanovenom časovom limite, pracovala precízne, skúsene, s veľkou šikovnosťou.
Michaela Geisbacherová a Nikola Kolníková si zaslúžia veľkú pochvalu za ״diela״, ktoré na súťaži vytvorili.
Autorka textu : Edit Tóthová, autorka fotografií: Katarína Nosáľová. Fotogaléria
V piatok 20. marca 2015 sa v SOŠ obchodu a služieb zmenila odborná učebňa stolovania na skutočný bar, plný kreatívnych miešaných drinkov a nových informácii a zážitkov z oblasti barovej kultúry a mixológie.
Stredisko odbornej praxe čašnícke zorganizovalo odbornú prezentáciu pre žiakov rôznych ročníkov odborov čašník, hotelová akadémia, kuchár a ich pedagógov. Pozvanie prijali profesionálni barmani, ktorí žiakom predstavili svoje koncepty vzdelávania, profesionálneho rozvoja a ukážky práce.
Úvod patril Jánovi Majorošovi z Košíc, profesionálnemu barmanovi na voľnej nohe. Niekoľko násobnému víťazovi viacerých súťaži doma aj vo svete. Aktívne sa zúčastňuje súťaží aj ako hodnotiaci komisár. Spolupracuje so strednými odbornými školami a vzdeláva žiakov v oblasti barmanstva. Naši žiaci ako prví, mali možnosť nahliadnuť do konceptu 2. stupňa barmanského kurzu, ktorý im prostredníctvom video prezentácie lektor priblížil. Žiaci so záujmom sledovali, vývoj histórie a zrodu niektorých nápojov, dozvedeli sa aké príbehy sa spájajú s drinkami, ktoré poznajú, aké významné osobnosti ovplyvnili nápojovú kultúru a mnoho iných zaujímavostí. Žiakom vysvetlil zmysel učenia sa, aké možnosti majú, ak svoje šance nezahodia a budú sami aktívne pracovať na vlastnom odbornom rozvoji. Žiakov prezentácia zaujala a niekoľko z nich sa hneď nahlásilo, že by si radi doplnili vzdelanie a získali tak nový certifikát vyššieho stupňa barmanstva.
V druhej časti workshopu mali žiaci možnosť vidieť aj skúsiť, ako chutí drink, namiešaný ich učiteľkou – aktuálnou majsterkou sveta v príprave kokteilov, Janou Karkušovou, ktorá v Juhoafrickej republike získala toto ocenenie. Žiaci mohli posúdiť chuťové vlastnosti, vypočuli si, ako taký drink vzniká, aké dôležité je rozmýšľať o všetkých detailoch, ktoré sa nakoniec spoja do očakávaného výsledku. Svojimi skúsenosťami povzbudila študentov k cieľavedomosti a snahe presadiť sa usilovnou prácou.
Záver príjemného dopoludnia patril mladému, no veľmi úspešnému barmanovi, Tomášovi Gyenovi z Bratislavy. Pracuje ako Brand Ambassador MONIN pre Slovensko, je zástupcom tréningového flair centra a na svojom konte má množstvo ocenení vo free style aj v kategórií klasik. Spoločne s Janou Karkušovou reprezentoval Slovensko v Kapskom Meste.
Tomáš žiakov úplne dostal svojimi ukážkami inovácii v príprave drinkov. Vysvetlil žiakom, aký je súčasný zákazník, čím ho môže upútať barman a predviedol niekoľko kreatívnych postupov prípravy nápojov. Svoje profesionálne majstrovstvo zavŕšil ukážkou voľného štýlu. V učebni, na malom kúsku miesta zrazu lietali fľaše aj šejkre. Zručné a rýchle pohyby a šikovnosť barmana s úžasom sledovalo množstvo očí, a to nie len žiackych. Zaslúžený potlesk urobil bodku za veľmi užitočným workshopom. Verím, že stretnutie s profesionálmi barmanmi bolo inšpiratívne a motivujúce pre žiakov a ich pedagógov.
Dúfam, že v najbližšej dobe znova niekto z odborníkov príjme pozvanie do našej školy a podelí sa o svoje skúsenosti.
Autor textu, foto a organizátor workshopu: Jana Karkušová.
Dňa 15. apríla 2015 žiaci druhého ročníka študijného odboru hotelová akadémia zorganizovali pre svojich rodičov kultúrno-gastronomické podujatie s názvom „Prezentácia kultúry prípravy a servírovania pokrmov vo vybraných regiónoch Slovenska“. Pri vstupe do štýlovo vyzdobenej miestnosti ich za doprovodu ľudovej hudby vítali starým slovanským zvykom chlebom, soľou a priateľským úsmevom. Týmto činom sa im podarilo vytvoriť príjemnú atmosféru od samotného začiatku podujatia, ktorá trvala až do jeho konca.
Rodičia žiakov mali možnosť vypočuť si krátke prezentácie vybraných regionálnych zvykov a tradícii a uvidieť niekoľko výnimočných zručností súvisiacich s prípravou a servírovaním pokrmov charakteristických pre ten ktorý región. Veľké ovácie a mohutný potlesk od publika získala kompozícia tranšírovania dvoch červených jabĺk za doprovodu hudby, spevu a tanca. Pri prezentovaní tejto činnosti nejednej mamičke od dojatia vypadla z oka malá slza. Samozrejme rodičov zaujali aj ďalšie zručnosti, ktorými sa prezentovali ich deti. Patrili medzi ne napríklad tranšírovanie údeného kolena, flambovanie Jánošíkových ihiel, sťahovanie pokrmov z ihiel, dokončenie šalátu, príprava tradičného „hriatô“, či nalievanie vína pomocou weinhevera.
Po prezentácii uvedených zručností žiaci pozvali svojich rodičov k bohatému ponukovému stolu, z ktorého mali možnosť ochutnať rôzne regionálne špeciality, ktoré sami pripravili.
V závere podujatia rodičia vyjadrili učiteľom svojich detí vrelé poďakovanie za ich záujem a ochotu organizovať takéto a podobné akcie a tiež maximálnu spokojnosť s prístupom k ich deťom.
Autorka textu: Mgr. Monika Vaňová, autorka fotografií: Viktória Majerčíková.
Predmetová komisia odborných predmetov v spolupráci s realitným centrom MGM& partners
zorganizovala dňa 14. 4. 2015 pre našich študentov besedu pod názvom
Besedy sa zúčastnili triedy IV.IKT, V.HA, I.N-A, II.N-A
Prevod nehnuteľností v dnešnej dobe nie je jednoduchý. Z každej strany počujeme množiace sa informácie o neserióznych kupujúcich, či predávajúcich, o podvedených, ktorí prišli o celoživotné úspory alebo o svoj majetok. Nebudeme si klamať, ale dnešný svet je taký a za chyby sa draho platí - obzvlášť pri takej komodite, ako sú domy, byty, či pozemky. Pri predaji alebo kúpe nehnuteľnosti na Vás bude číhať množstvo nástrah, obzvlášť, keď si prevod budete realizovať svojpomocne, bez využitia služieb realitných kancelárií. Mnohí si neuvedomujú, že podaním inzerátu a nájdením záujemcu alebo vysnívanej nehnuteľnosti celý proces okolo prevodu, kúpy či predaja, len začína a o úspechu rozhodujú detaily.
A práve preto sa realitná spoločnosť MGM & partners ako jediná na Slovensku rozhodla zahájiť už IV. ročník projektu REALITY BLIŽŠIE K VÁM aktuálne pod názvom REALITNÝ VODIČÁK, a tým objasniť problematiku realít. Projektom REALITNÝ VODIČÁK chceme študentom pomôcť a poradiť ako úspešne v budúcnosti predať, prenajať alebo kúpiť nehnuteľnosť, vyhnúť sa možným komplikáciám a problémom pri prevode vlastníctva nehnuteľnosti.
REALITNÝ VODIČÁK je zameraný na vzdelávanie širokej verejnosti, ale predovšetkým študentov stredných a vysokých škôl. Poskytne im čo najzreteľnejšie všeobecné informácie týkajúce sa nehnuteľností, katastra, zameria sa na predchádzanie podvodov s nehnuteľnosťami, preberie najčastejšie chyby pri predaji, kúpe alebo prenájme nehnuteľností a ukáže aplikáciu v praxi.
Študenti zároveň absolvujú test, na základe ktorého môžu získať certifikát REALITNÝ VODIČÁK .
Autorka článku: Ing. Janka Jancková
Stredisko odbornej praxe čašnícke v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Martine sa snaží svojim študentom poskytovať čo najviac možností odborne rásť a vzdelávať sa vo svojej profesii. Žiaci majú možnosť absolvovať rôzne vzdelávacie kurzy, semináre a zároveň majú príležitosť otestovať svoju kreativitu a zručnosť na odborných súťažiach. Jednou z posledných a zároveň úspešných bola medzinárodná juniorská súťaž MLADÝ BARISTA (barista - odborník na kávu), ktorú organizovala Súkromná stredná odborná škola EDUCO Slanická osada, Námestovo v spolupráci so Školou baristu Stanislava Cibuľu a partnerom spoločnosti MONIN.
Dňa 9. apríla 2015 sa uskutočnil už 4. ročník tejto medzinárodnej baristickej súťaže. Našu školu reprezentovala žiačka štvrtého ročníka hotelovej akadémie Andrea Kováčová, ktorú odborne pripravovala pani majsterka Bc. Soňa Štanclová a Mgr. Jana Karkušová. Súťaže sa zúčastnilo 15 súťažiacich z viacerých stredných odborných škôl zo Slovenska a tiež z Poľska. Súťažiaci museli v časovom limite 12 minút pripraviť 4 porcie cappuccina a 4 voľné alkoholické alebo nealkoholické nápoje. Odborná porota hodnotila kvalitu pripravených nápojov, vyváženosť, harmóniu chuti a arómy. Dôležitá bola aj slovná prezentácia pripraveného nápoja a jeho charakter. Porota sledovala celkový dojem predvádzaných zručností. Použitie správnych šálok, doplnkov, množstvo a teplotu kávy a mliečnej peny, dokončenie cappuccina spôsobom „latte art“ ako aj zaujímavé ingrediencie využité pri príprave voľného nápoja. Ďalším kritériom hodnotenia bola úroveň ovládania baristickej techniky, správne používanie kávovaru, mlynčeka, čistota a hygiena na pracovisku. Hodnotili sa vedomosti o káve, odborné vyjadrovanie, osobné vystúpenie súťažiacich, kreativita, komunikácia s porotou a vzťah k obecenstvu. Zvládnuť všetky podmienky hodnotenia, zmestiť sa do časového limitu a pritom zaujať svojim vystúpením porotu a divákov nebolo jednoduché ani pre ostrieľaného študenta. Naša žiačka, Andrea Kováčová bola v tejto disciplíne nováčikom, a aj napriek tomu bola úspešná. K našim doterajším oceneniam si môžeme pripísať ďalšie prvenstvo a to: cenu za najlepší alkoholický kávový nápoj. Súťaž nám dala veľa skúseností a je pre nás novou motiváciou byť aktívni aj v tejto kategórii.
Autor článku a foto: Bc. S. Štanclová, majsterka odbornej výchovy čašník, servírk.
Už tradične Liga proti rakovine organizuje najväčšiu dobrovoľnú zbierku Deň narcisov zameranú na pomoc onkologickým pacientom, zabezpečenie diagnostických prístrojov a zvýšenie povedomia o prevencii onkologických ochorení. V piatok 27. marca sa opäť, aj napriek nepriaznivému počasiu, na chlopni kabátov objavili nežné narcisy a ukázali našu ochotu pomáhať.
V našej škole má toto podujatie trvalé miesto. Od jeho prvého ročníka desiatky aktivistov pomáhali pri zabezpečení zbierky, jej propagácii a prostredníctvom rozdávaných edukačných a informačných materiálov upozorňovali zdravú populáciu na potrebu prevencie, včasnej diagnostiky a vyvarovaniu sa rizikovým faktorom.
Tohto roku sme ako aktivistky mohli stretnúť žiačky III.HA triedy. Aj vďaka príspevkom žiakov, pedagogických i nepedagogických zamestnancov školy sme na účet Ligy proti rakovine zaslali 223,50€.
Všetkým ďakujeme za ochotu!
„Nepomáhajú preto, aby sa zviditeľnili.“
Tak znie headline tohtoročného dňa narcisov a veríme, že vystihuje podstatu tohto jedinečného dňa.
Autor článku a foto: Mgr. Anna Macháčková.
Najväčšia medzinárodná matematická súťaž Klokan má za sebou ďalší ročník.
Je chvályhodné, že aj v našej škole je dostatok bystrých žiakov, ktorí sa neboja rozmýšľať. 23.marca sa 43 logikov stretlo v jedálni školy, aby spoločne s takmer 7 miliónmi žiakov z celého sveta riešili zaujímavé úlohy. Úžasná atmosféra každému súťažiacemu ukázala, že matematika vôbec nie je nezáživný, nepotrebný predmet, ale rozvíja logické myslenie a vedie k praktickému riešeniu problémov.
Na výsledky si ešte chvíľu musíme počkať. My však už dnes vieme, že všetci, čo sa neboja rozmýšľať a 23.marca prišli súťažiť, sú víťazmi.
Autor článku a foto: Mgr. Anna Macháčková.
Metodicko-pedagogické centrum, detašované pracovisko v Trenčíne organizuje v dňoch 23.4. 2015 odborný seminár na tému „Praktické cvičenia v odbore hotelový a gastronomický manažment a manažment obchodu a služieb“. Seminár je určený predovšetkým učiteľom odborných predmetov hotelový a gastronomický manažment, ekonomika, podniková ekonomika a manažment. Úspechom našej školy je, že hlavným lektorom seminára je kolega s dlhoročnými teoretickými aj praktickými skúsenosťami v oblasti riadenia pohostinských a ubytovacích podnikov PhDr. Peter Huľo, PhD., ktorý účastníkom podujatia predstaví publikáciu „Hotelový a gastronomický manažment - praktické cvičenia 1“ a prostredníctvom riešenia vybraných interaktívnych cvičení objasní jej využitie v praxi.
Organizátor seminára prejavil záujem najmä o problematiku využitia SWOT analýzy a konfrontačnej matice pri zakladaní pohostinského, resp. ubytovacieho podniku, o problematiku tvorby ponúk na raut a kalkulácií pokrmov a nápojov v systéme Food 600.
Účastníci seminára budú ďalej pracovníčkami ŠIOV a SPN – Mladé letá (PhDr. Bielkovou a Ing. Budinskou) oboznámení o aktuálnom stave učebníc s ekonomickým zameraním, o pripravovaných učebniciach, učebných textoch a metodických materiálov súvisiacich s uplatňovaním duálneho vzdelávania. V záverečnej besede si budú môcť s lektormi a medzi sebou navzájom vymieňať odborné teoretické aj praktické skúsenosti.
Autorka textu: Mgr. Monika Vaňová, koordinátorka metodiky.
Stretnutie s viceprimátorom Mgr. Imrichom Žigom
Dňa 15. 12. 2014 sa trieda I. N-A zúčastnili v CVČ stretnutia s poslancom a viceprimátorom mesta Martin Mgr. Imrichom Žigom. Spoločne diskutovali na rôzne témy. Študentov zaujímalo, či sa bude budovať lanovka na Martinské hole, rekonštruovať železničná stanica v Martine. Športovcov zaujímalo v akom štádiu je výstavba multifunkčného ihriska a štadiónu pri obchvate, čo plánuje mesto pre mladých ľudí a študentov, aké sú možnosti bývania pre mladých, a tiež čerpanie a využívanie eurofondov v našom meste.
Autorka textu a foto: Ing. Slávka Šidlová.
Ožili vianočné zvyky
Sprievodným symbolom Vianoc na Slovensku sú vianočné zvyky a tradície. Odovzdávajú sa z generácie na generáciu, aby ľuďom prinášali posolstvo lásky, pokoja a radosti.
Žiaci 2. ročníka študijného odboru hotelová akadémia v rámci výučby gastronomických predmetov pod vedením ich pedagógov Bc. Soni Humenej, Mgr. Moniky Vaňovej a PhDr. Petra Huľu, PhD. načreli do bohatých vianočných zvykov a tradícií z regiónov Turiec, Liptov a Orava.
Z dostupných písomných zdrojov, ako aj komunikáciou so staršou generáciou, získavali potrebné informácie, ktoré odprezentovali žiakom školy dňa 9.12.2014 na predvianočnej besede organizovanej v odborných učebniach školy. Žiaci oblečení v ľudovom štýle porozprávali o prežívaní Štedrého dňa v spomenutých regiónoch, priblížili zvyky zamerané na prosperitu rodiny v nastávajúcom období, predniesli vinše a predviedli koledovanie s vítaním Jezuliatka. Pri vianočnom stole inscenovali Štedrú večeru s požehnaním jedla, s oblátkami, cesnakom, prekrojeným jabĺčkom a ďalšími zvykmi.
Do besedy sa aktívne zapojili aj riaditeľka školy Ing. Slavomíra Guráňová, jej zástupkyňa PhDr. Jela Malková a ostatní prítomní pedagogickí i nepedagogickí zamestnanci.
V moderovanom rozhovore priblížili prežívanie vianočných sviatkov v ich rodinách.
Vzácnym hosťom besedy bola etnografka Mgr. Eva Dutková, s ktorou škola spolupracuje už viac rokov. Svojim zanieteným príhovorom, krásnym spevom vianočnej koledy a vinšom dodala podujatiu tú pravú atmosféru.
Žiaci svojich divákov pohostili vianočným štedrákom, mrkvovými rožkami plnenými ríbezľovým lekvárom a nealkoholickým vianočným punčom. Na záver besedy si všetci prítomní spoločne zaspievali Tichú noc.
Autorka text: Ing. Mária Brezániová, autorka fotografií: Diana Cígerová, V.HA.
Fotky nájdete vo fotogalérií, po kliknutí tu: http://sosmt.edupage.org/photos/?photo=album&gallery=23
Odborný výcvik v predvianočnom čase prináša cukrárom príležitosť vyskúšať si prácu ako v továrni na sladkosti.
Žiaci 1. ročníka v decembri predviedli svoje zručnosti, ale aj trpezlivosť a v priebehu ôsmich dní upiekli, vyzdobili a pobalili 340 balíkov čajového pečiva. Pri svojej práci spotrebovali 80 kg múky a spoločne pripravili 150 kg vianočného mini pečiva.
Tretiaci cukrári s pomocou druhákov pripravili vianočné zákusky pre zamestnancov školy a našich stálych odberateľov. Spoločnými silami pripravili 7000 kusov zákuskov, čím pomohli vytvoriť v nejednej domácnosti vianočnú pohodu a atmosféru. Všetci žiaci odboru cukrár sa vďaka svojej práci predviedli ako schopní a nádejní budúci odborníci a právom im patrí veľká pochvala.
Autorka text a foto: A. Tomčányová.
Informácia: na tejto akcii budú vyhotovované obrazové a audiovizuálné záznamy. Osoby, ktoré sa zúčastnia berú danú informáciu na vedomie a svojou účasťou potvrdzujú súhlas s ňou. Záznamy budú použité len pre potreby a propagáciiu školy.
V dňoch 27. 10. a 28. 10. 2014 sa v Stredisku praktickej prípravy - čašnícke uskutočnil BARISTICKÝ KURZ pod vedením odborného lektora, pána Mgr. Michala Křižku z Českej republiky. V úvode kurzu sa žiaci prostredníctvom pútavej prezentácie dozvedeli pôvod a históriu kávy, získali komplexné odborné vedomosti o pestovaní, spracovaní a pražení kávových zŕn. Mali možnosť vidieť kávové plantáže Etiópie, ktoré lektor navštívil. Spoznali rôzne odrody káv z celého sveta, rozličných chutí a vôní, kde porovnávali rozdielnosť ich kvality. Naučili sa profesionálne posudzovať a degustovať kávu tak, ako sa táto disciplína hodnotí aj na odborných súťažiach. Počas dvoch dní si v rámci praktických cvičení osvojili zručnosti nielen pri príprave dokonalého espressa, ale naučili sa aj správne speňovať mlieko a pripraviť lahodné cappuccino či latte machiato. Žiaci po úspešnom ukončení kurzu získali certifikát „ BARISTA“. Tieto získané zručnosti im pomáhajú lepšie sa adaptovať v praxi.
Autor text a foto: Mgr. Jana Karkušová, vedúca SOP čašnícke.
Informácia: na tejto akcii budú vyhotovované obrazové a audiovizuálné záznamy. Osoby, ktoré sa zúčastnia berú danú informáciu na vedomie a súhlia s ňou. Záznamy budú použité len pre potreby a propagáciiu školy.