Kód odboru a názov odboru: 6444 H čašník, servírka
Dĺžka štúdia: 3 roky
Absolvent trojročného učebného odboru 6444 2 čašník, servírka po ukončení štúdia úspešne vykonanou záverečnou skúškou získava prvú kvalifikáciu na úrovni stredného odborného vzdelania. Po ukončení prípravy ovláda práce spojené s všetkými druhmi obsluhy a má solídne znalosti v príprave jedál, s využitím moderných trendov v ich príprave. Pozná suroviny, nápoje a technológiu ich prípravy, receptúry a technologické postupy bežných a náročných jedál.
Má vedomosti z ochrany zdravia a z oblasti racionálnej výživy a jej zásady vie uplatňovať v životospráve. Absolvent má nadštandardné vedomosti z techniky obsluhy a špičkové vedomosti o bežnom i špeciálnom inventári na úseku obsluhy a jeho praktickom použití. Vie v praxi uplatňovať gastronomické pravidlá pri zostavovaní nápojového lístka a čiastočne i jedálneho lístka. Ovláda predpisy o HACCP a vie ich uplatniť vo svojej práci.
Odborné predmety: aplikovaná informatika, ekonomika, komunikácia, náuka o potravinách, náuka o výžive, osobné financie, technika obsluhy, technológia, výchova k podnikaniu, základy ubytovacích služieb, odborný výcvik.
Absolvent je kvalifikovaný a zodpovedný zamestnanec, schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania ako pracovník v reštauráciách, hoteloch, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania aj ako živnostník, schopný viesť aj vlastnú prevádzku.
Učebný odbor kuchár
Kód odboru a názov odboru: 6445 H kuchár
Dĺžka štúdia: 3 roky
Absolvent trojročného učebného odboru 6445 H kuchár po ukončení štúdia úspešne vykonanou záverečnou skúškou získava prvú kvalifikáciu na úrovni stredného odborného vzdelania. Po ukončení prípravy ovláda práce spojené so samostatnou prípravou pokrmov s využitím nových moderných trendov v ich príprave. Pozná suroviny, nápoje a technológiu ich prípravy, receptúry a technologické postupy bežných a náročných jedál, vie zostaviť kalkulácie. Má vedomosti z oblasti racionálnej výživy a jej zásady vie uplatňovať v životospráve. Absolvent má základné vedomosti z ochrany zdravia, z techniky obsluhy ako i základné vedomosti o bežnom a špeciálnom inventári na úseku obsluhy a jeho praktickom použití, vie uplatňovať gastronomické pravidlá pri zostavovaní jedálneho a nápojového lístka. Ovláda predpisy o HACCP a vie ich uplatniť vo svojej práci.
Odborné predmety: aplikovaná informatika, ekonomika, komunikácia, náuka o portavinách, náuka o výžive, osobné financie, technika obsluhy, technológia, výchova k podnikaniu, základy ubytovacích služieb, odborný výcvik.
Absolvent je kvalifikovaný a zodpovedný zamestnanec, schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania ako pracovník v reštauráciách, hoteloch, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania aj ako živnostník. Je schopný viesť vlastnú prevádzku.
Učebný odbor predavač
Kód odboru a názov odboru: 6460 H predavač
Dĺžka štúdia: 3 roky
Absolvent trojročného učebného odboru 6460 H 00 predavač po ukončení štúdia úspešne vykonanou záverečnou skúškou získava prvú kvalifikáciu na úrovni stredného odborného vzdelania. Po ukončení prípravy samostatne zvládne technológiu objednávania, príjmu, skladovania, ošetrovania, vystavovania a odborného predaja celého sortimentu tovaru s rozšírenými znalosťami sortimentu v daných zameraniach. Absolvent ovláda praktické činnosti skladovania tovaru, spôsoby a metódy ochrany úžitkovej hodnoty tovaru, starostlivosť o kvalitu, pozná správne označovanie akosti, vie vykonávať odbornú poradenskú službu, ovláda pracovné činnosti maloobchodu a veľkoobchodu, hospodárske písomnosti predaja pri využití výpočtovej techniky.
V rámci pracovnej pozície sú na absolventa kladené požiadavky na krátkodobú pamäť, schopnosť pracovať v tíme a schopnosť sociálneho kontaktu. Nároky sú aj na praktické myslenie, písomný a slovný prejav, prispôsobivosť, flexibilitu, sebakontrolu, sebaovládanie, samostatnosť, kultivovanosť vystupovania a vzhľadu, istotu a pohotovosť vystupovania.
Odborné predmety:
Je schopný prijímať zodpovednosť za vlastnú prácu a za prácu ostatných. Po absolvovaní vzdelávacieho programu má zručnosti pri práci s osobným počítačom a internetom. Vie efektívne využívať informačné a komunikačné technológie pre svoj osobný rast a výkonnosť v práci.
Pri štúdiu v tomto odbore Ťa podporí dm drogerie markt. DM_letak_zov_A4.pdf
Učebný odbor kaderník
Kód odboru a názov odboru: 6456 H kaderník
Dĺžka štúdia: 3 roky
Absolvent učebného odboru 6465 H kaderník po ukončení štúdia úspešne vykonanou záverečnou skúškou získava kvalifikáciu na úrovni stredného odborného vzdelania – 3C.
Po ukončení prípravy samostatne zvláda všetky kadernícke úkony s využitím nových moderných trendov pri ich výkone. Má poznatky o materiáloch používaných v odbore, vie aplikovať jednotlivé materiály na vlasy a vlasovú pokožku s ohľadom na ich zloženie a vlastnosti, o základoch vlasovej kozmetiky, manikúry, líčenia a starostlivosti o pleť, o výrobe vlasových doplnkov a parochní.
Absolvent má vedomosti o kožných chorobách najmä pokožky hlavy, rúk a nôh ako i ďalšie komplexné poznatky z biológie. Ovláda základné ekonomické pojmy a súvislosti ekonomických javov.
Odborné predmety:
Absolventi sa uplatnia v pracovných pozíciách ako kaderník, pracovníci firiem zaoberajúci sa výrobkami vlasovej kozmetiky, súkromní podnikatelia v oblasti prevádzkovania kaderníckych salónov a kaderníctiev.
Učebný odbor cukrár
Kód odboru a názov odboru: 2964 H cukrár
Dĺžka štúdia: 3 roky
Absolvent učebného odboru 2964 2 cukrár po ukončení štúdia úspešne vykonanou záverečnou skúškou získava kvalifikáciu na úrovni stredného odborného vzdelania. V praktickej príprave získaval a rozvíjal odborné vedomosti a zručnosti v činnostiach a upevňoval ich v samostatnej práci pod kontrolou majstrov odbornej výchovy. Absolvent získal teoretické vedomosti a poznatky, ktoré dokáže aplikovať v praktických činnostiach v cukrárskej výrobe. Vie pripraviť a spracovávať suroviny, pomocné látky a prísady pre výrobu cukrárskych výrobkov podľa príslušných technologických postupov a receptúr s využitím moderných trendov, vykonávať jednoduchú údržbu príslušných zariadení, hodnotiť kvalitu surovín a výrobkov, vie zostaviť kalkulácie, baliť a expedovať výrobky. Má vedomosti v oblasti racionálnej výživy. Ovláda a dodržiava zásady správnej výrobnej praxe HACCP, hygieny a bezpečnosti práce.
Odborné predmety:
Absolvent je kvalifikovaný zamestnanec, schopný pracovať v cukrárskych prevádzkach, v podnikoch spoločného stravovania aj ako živnostník.
Učebný odbor murár
Kód odboru a názov odboru: 3661 H murár
Dĺžka štúdia: 3 roky
Absolvent učebného odboru 3661 H murár po ukončení štúdia úspešne vykonanou záverečnou skúškou získava kvalifikáciu na úrovni stredného odborného vzdelania.
Je kvalifikovaný odborný zamestnanec schopný samostatne pracovať. Má príslušné vedomosti a zručnosti v danom odbore. Je schopný orientovať sa v projektovej dokumentácii, pozná vlastnosti stavebných materiálov a vie správne voliť technologické postupy prác. Dokáže nielen murovať, omietať, zatepľovať, betónovať, klásť obklady a dlažby, zhotovovať vnútorné a vonkajšie omietky, použiť všetky typy izolácií, ale tiež ovláda základné maliarske, natieračské a tesárske práce, zvládne rekonštrukciu starých objektov, osádzanie okien a dverí, vie pracovať so suchými technológiami.
Odborné predmety: ekonomika, informatika v odbore, montované stavby, odborné kreslenie, osobné financie, prestavby budov, odborné kreslenie, osobné financie, prestavby budov, stavebné konštrukcie, stavebné materiály, technológia, výchova k podnikaniu, odborný výcvik,
Absolvent je dostatočne adaptabilný aj v príbuzných odboroch, je schopný aplikovať nadobudnuté vedomosti a zručnosti pri riešení pracovných problémov. Má dôležité manuálne zručnosti a je pripravený na nadstavbové štúdium, prípadne si založiť živnosť vo svojom odbore.
Učebný odbor polygraf - knihár
Kód odboru a názov odboru: 3473 H 08 polygraf - knihár
Dĺžka štúdia: 3 roky
Absolvent učebného odboru 3473H polygraf - knihár po ukončení prípravy samostatne zvláda všetky knihárske úkony s využitím nových moderných trendov pri ich výkone. Má poznatky o materiáloch používaných v odbore, vie aplikovať jednotlivé materiály na výrobky s ohľadom na ich zloženie a vlastnosti. Vie si pripraviť pracovisko, používať pracovné prostriedky a zariadenia a zabezpečiť ich bežnú údržbu, využívať poznatky z odborného kreslenia. Ovláda základné ekonomické pojmy a súvislosti ekonomických javov, pozná právne formy podnikania a základné ustanovenia z oblasti pracovného práva. Absolventi sa uplatnia v pracovných pozíciách ako knihár, pracovníci firiem zaoberajúci sa knihárskymi výrobkami, súkromní podnikatelia v oblasti prevádzkovania knihárskych dielní. Jeho písomný a slovný prejav je na požadovanej úrovni. Pri práci je samostatný a flexibilný s kultivovaným vystupovaním. Je schopný prijímať zodpovednosť za vlastnú prácu a za prácu ostatných. Absolvent si osvojil základné zručnosti pri práci s osobným počítačom a internetom.
Učebný odbor krajčír
Kód odboru a názov odboru: 3152 H 02 krajčír
Dĺžka štúdia: 3 roky
Absolvent učebného odboru 3152 H 02 krajčír je schopný vykonávať kvalifikované odborné práce vo výrobe odevov, technickej konfekcie. Dodržiava pracovnú disciplínu, technologické postupy a vie plniť opakovane úlohy v stanovenom množstve, kvalite a čase, pozná pracovnoprávne vzťahy a organizačnú štruktúru podniku, vie riešiť problémy na svojej úrovni, je schopný kvalitne opakovať pracovné činnosti aj v časovej tiesni, po inštruktážnom zábehu vie pracovať samostatne, vykonáva samokontrolu svojej práce. Absolvent vie vykonávať práce v sklade základných odevných materiálov a drobnej prípravy a hotových výrobkov.
Učebný odbor inštalatér
Kód odboru a názov odboru: 3678 H inštalatér
Absolvent trojročného učebného odboru 3678 H inštalatér po ukončení štúdia záverečnou skúškou získava kvalifikáciu na úrovni ISCED 3C , ktorá je určená k príprave žiakov na povolanie, získanie prvej odbornej kvalifikácie a priamy vstup na trh práce.
Po nástupnej praxi a zapracovaní je pripravený samostatne vykonávať základné odborné technologické činnosti pri realizácií technického zariadenia budov a inžinierskych sietí. Ako samostatný podnikateľ sa môže uplatniť pri realizácií, montáži, údržbe a rekonštrukciách inštalatérskych rozvodov v objektoch. Je manuálne zručný. Vie zhotovovať a montovať inštalatérske rozvody. Je schopný v požadovanej kvalite a estetickom vzhľade zrealizovať technologické postupy inštalatérskych a inžinierskych sietí. Sú pripravení na celoživotné vzdelávanie.