Kód odboru a názov odboru: 6444 K čašník, servírka
Dĺžka štúdia: 4 roky
Absolvent študijného odboru 6444 K čašník, servírka je kvalifikovaný odborník, schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania ako pracovník v reštauráciách, hoteloch, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania a ako samostatne zárobkovo činná osoba. Absolvent ovláda práce spojené s technikou obsluhy, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, základné receptúry a technologické postupy bežných jedál, ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované a spoločenské správanie, vie odborne komunikovať so zákazníkom. Absolvent podľa platnej klasifikácie zamestnaní môže vykonávať funkciu čašníka – servírky v reštauráciách, v hoteloch a ostatných zariadeniach spoločného stravovania a má predpoklady vykonávať manažérske funkcie.
Odborné predmety:
aplikovaná informatika
cestovný ruch
ekonomika
gastronómia
osobné financie
potraviny a výživa
technika administratívy
technika obsluhy
technológia
účtovníctvo
výchova k podnikaniu
základy ubytovacích služieb
odborný výcvik.
Absolvent je kvalifikovaný odborník a spĺňa podmienky na výkon práce v oblasti spoločného stravovania.